Małe conieco
|
05-12-2011, 20:59,
|
|||
|
|||
RE: Małe conieco
<jupi> - nic więcej nie dodam
m4ly... jest ten świat!
|
|||
05-12-2011, 21:36,
|
|||
|
|||
RE: Małe conieco
ale mi ślinki narobiliście...
ja za to jutro mam zamiar zrobić łazanki, proszę trzymajcie kciuki, żeby były zjadliwe
Prawdziwie szczęśliwi są ci, którzy sami zdobyli własne szczęście.
|
|||
11-12-2011, 20:08,
|
|||
|
|||
RE: Małe conieco
Podzielę się z Wami pomysłem na szybki i pyszny obiadek, a jednocześnie bardzo prosty Nazywamy to ze znajomymi "Kurczak w zupie". Coś dla singla-i nie tylko: zaganianego / zapracowanego / niewprawionego w sztuce kulinarnej
Potrzebujemy: piersi z kurczaka, sztuk 2-4, śmietanę (kubek 400 ml) i 2 torebki zupki cebulowej Knorra "gorący kubek". Piersi myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zupki mieszamy ze śmietaną i zalewamy mięso. Nie potrzeba już więcej żadnych przypraw. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 160-170 stopni i pieczemy Można do tego ugotować ziemniaki, ale ponieważ ja ich ostatnio nie jadam, to dziś zrobiłam zapiekane brokuły. Smacznego |
|||
12-12-2011, 20:34,
|
|||
|
|||
RE: Małe conieco
Myślę, że ten kurczak w śmietanie może być dobry, śmietana ma cudowny wpływ na mięso kurczaka, ja uwielbiam kurczaka w marynacie z jogurtu lub śmietany:
do miski ze śmietaną dodajemy przyprawy (wedle upodobań), majeranek (zastępujący sól dla tych co jej nie lubią), czosnek, pieprz, odrobina soli też może być, szczypta kurkumy, odrobina sosu sojowego itp... kurczaka kroimy na małe kawałki i wrzucamy do śmietanowej (lub śmietanowo-jogurtowej) marynaty i odstawiamy na 2 godziny do lodówki przygotowujemy sobie panierkę, którą stanowić będą pokruszone drobno krakersy i obtaczamy kawałki mięska kładziemy je na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym i smażymy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 min, zależy jaki macie piekarnik, nie trzeb ich przewracać super przekąska na przyjęcia z różnego rodzaju dipami lub na obiad z ziemniakami, ryżem czy samą surówką, zapewniam, że są pyszne i mięciutkie |
|||
13-12-2011, 22:03,
|
|||
|
|||
RE: Małe conieco
dzisiaj coś dla łasuchów, przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe:
2 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 200 g masła 100 g mąki pszennej 300 g cukru 6 jaj 50 g łuskanych orzechów włoskich w misce na parze rozpuścić masło i czekoladę, przestudzić ubić jaja i dodawać do nich stopniowo cukier, mąkę i przestudzoną masę maślano-czekoladową wsypać pokrojone orzechy, wymieszać, masę wylać do tortownicy, piekarnik nastawić na 200 stopni i piec około 30 minut ja polewam je jeszcze aksamitna polewą: 1/4 kostki masła (50g) 7 łyżek cukru 7 łyżeczek wody 2-3 łyżki kakao zagotować i wylać jeszcze gorącą na ciasto, ja dodatkowo nakłuwam placek aby polewa troszkę w niego wsiąknęła smacznego! |
|||
19-12-2011, 22:37,
|
|||
|
|||
RE: Małe conieco
Słodkich rzeczy jeść, niestety, nie mogę, choć bardzo bym chciał. Taka przypadłość po resekcji żołądka ...
Zapewne każdy zna sos bolognese. Jakiś czas temu zmodyfikowałem nieco sposób przygotowania. Oczywiście jest to swego rodzaju "ersatz", pozwala jednak oszczędzić czas przygotowania. Otóż zamiast surowego, mielonego mięsa, stosuję zmielone mięso z kiełbasy (zmieloną kiełbasę pozbawioną tzw. "flaka"). Z doświadczeń, najlepsza jest śląska. Dla przypomnienia: w niewielkiej ilości oliwy należy "zeszklić" posiekaną cebulę (dodaję też 1-2 ząbków posiekanego czosnku). Po "zeszkleniu" dodać zmielone, kiełbasiane mięso. Wymieszać. Po chwili dodać: sól, pieprz, posiekaną świeżą bazylię, pomidory bez skórki (najlepiej z puszki). Dodaję jeszcze posiekane świeże lub rozdrobnione suszone pepperoni. Makaron ugotowany al dente polać sosem. Wedle gustu można obficie posypać startym parmezanem. Smacznego Polecam też sos "aglio olio" - tez powszechnie znany, jako danie "na szybko". Robię to tak - w małej ilości oliwy podgrzewam posiekany czosnek, posiekaną pepperoni, trochę cebuli i posiekanej świeżej bazylii. Makron gotuję al dente. Ugotowany makaron mieszam z sosem, posypuje startym dowolnym serem i obiad gotowy w 20 minut Jeśli makarony zainteresują pt czytelników, podam sposób, w jaki przyrządzam "carbonarę" Dawno, dawno temu, w jednej z knajp Orleanu, jadłem wątróbki drobiowe z sałatą. To też jedno z moich sztandarowych dań. Przepis w kolejnym odcinku ... |
|||
20-12-2011, 21:26,
|
|||
|
|||
RE: Małe conieco
(19-12-2011, 09:04)Wiera napisał(a):(13-12-2011, 22:03)Swanna napisał(a): dzisiaj coś dla łasuchów, przepyszne, wilgotne ciasto czekoladowe:Bez proszku do pieczenia? Tak bez proszku, zapewaniam, że wyjdzie, ja je piekę bardzo często |
|||
21-12-2011, 15:06,
|
|||
|
|||
RE: Małe conieco
(20-12-2011, 21:26)Swanna napisał(a): Tak bez proszku, zapewaniam, że wyjdzie, ja je piekę bardzo często Oj, ale mam ochotę je zrobić. Tylko kto to będzie wszystko jadł. Swanna, a nie masz jakiegoś wypróbowanego przepisu z "udziałem" ciasta francuskiego. Chcę coś pokombinować z łososiem i brzoskwiniami. Oczywiście nie razem. |
|||
21-12-2011, 22:10,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 21-12-2011, 22:23 przez Swanna.)
|
|||
|
|||
RE: Małe conieco
(21-12-2011, 15:06)Wiera napisał(a):(20-12-2011, 21:26)Swanna napisał(a): Tak bez proszku, zapewaniam, że wyjdzie, ja je piekę bardzo często Przykro mi ale żadnego wypróbowanego przepisu Ci ie podam, bo bardzo rzadko robi e rzeczy z ciasta francuskiego, bo w domu lubię jeść to co zrobię sama, a jeszcze nigdy ie próbowałam robić sama ciasta francuskiego ale z ciastem francuskim można sobie robić zazwyczaj wszystko szybko i bez większego zastanawiania się, dać kawałek owoca, czekolady, troszkę przypraw (mielone goździki, cynamon) albo kawałek doprawionego łososia, zawinąć w kawałek ciasta i do piekarnika i zawsze będzie smaczne Sylwestrowa przekąska mój pomysł na tą przekąskę miał dość długą historię, ale uwielbiam ją, choć jej początek zrodził się w bólach ale .... potrzebujemy pokrojoną w cienkie plasterki szynkę naturalny serek twarożkowy (np. Turek, Almette) taki do smarowania kanapek słoiczek zielonych małych szparag słoiczek małych ogórków korniszonych plasterek szynki smarujemy cienką warstwą twarożku (tylko nie za cienką), na nim kładziemy pół szparagi (zazwyczaj z jednej szparagi są trzy kawałki a jeden niestety do wyrzucenia bo ja nie lubię dolnej łykowatej końcówki) i ćwiartkę lub pół ogórka (zależy jaki jest duży, przekrojonego wzdłuż), zwijamy w roladkę, jeśli mamy to możemy ładnie związać ją np. szczypiorkiem lub wbić wykałaczkę przekąska jest pyszna, zawsze szybko znika z talerza i jest tak łatwa i szybka w przygotowaniu smacznego |
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości